Fqinjët në nevojë: Si i ndihmon Koalicioni Shëndetësor DuPage të pasiguruarit (Daily Herald)

  • Autori i postimit:
  • Kategoria e postimit:Lajme

Shikoni artikullin origjinal të Daily Herald këtu.

Ajo po luftonte me rraskapitjen.

Carmen kishte hipotiroidizëm, një gjendje që i shkaktoi rënie të flokëve dhe dhimbje muskulore. Nëse nuk trajtohet, çrregullimi i tiroides mund të çojë në probleme të tjera shëndetësore. Por Carmen nuk kishte qenë në gjendje të vizitonte një mjek për rreth një vit, sepse ajo nuk kishte asnjë mbulim mjekësor.

"Ndjeva një lodhje ekstreme," tha Carmen, 57 vjeç, e cila kërkoi që vetëm emri i saj të përdorej për arsye privatësie. “Është pothuajse sikur nuk mund të ngrihesha nga shtrati. Isha në depresion.”

Gruaja e Downers Grove zbuloi një program që ndihmon njerëzit e pasiguruar në DuPage County të kenë akses në kujdesin shëndetësor me kosto të ulët. Pacientët e regjistruar në Access DuPage paguajnë jo më shumë se $15 për një vizitë te mjeku kryesor. Carmen aktualisht paguan $4 për mjekim për të menaxhuar problemin e saj tiroide.

"Tani, nuk kam dhimbje," tha ajo përmes një përkthyesi. “Lodhja kronike nuk është më. Jeta ime është shumë më normale tani, aq normale sa mund të jetë me një diagnozë të tillë.”

Përpara miratimit të Ligjit të Kujdesit të Përballueshëm në vitin 2010, rreth 12,000 deri në 15,000 njerëz regjistroheshin për Access DuPage çdo vit. Illinois, vitet e fundit, ka zgjeruar një program të ngjashëm me Medicaid për të mbuluar më shumë të rritur, pavarësisht nga statusi i imigracionit. Por boshllëqet e mbulimit mbeten: Access DuPage u shërbeu 5,741 personave në vitin fiskal 2022, pothuajse 8% më shumë se një vit më parë. Shumica janë punëtorë me të ardhura të ulëta.

Në pasojat ekonomike të pandemisë, "ka thjesht shumë familje që ende nuk kanë burime të mjaftueshme për të përballuar jetesën," tha Kara Murphy, presidente e Koalicionit Shëndetësor DuPage, organizatë jofitimprurëse që operon Access DuPage.

"Dhe kështu, edhe pse ka disa rrugë të reja për mbulimin e sigurimeve," tha ajo, "ka më shumë njerëz që vijnë në tubacion që gjithashtu kanë nevojë për ndihmë përmes programeve si i yni."

Koalicioni Shëndetësor DuPage është në mesin e pesë përfituesve të një granti nga Fushata e fqinjëve në nevojë, një partneritet i Daily Herald dhe McCormick Foundation që ndihmon në financimin e agjencive që trajtojnë urinë, të pastrehët dhe pabarazinë shëndetësore në periferi.

Mjekët e lidhur me çdo spital të qarkut japin vullnetarë kohën dhe ekspertizën e tyre për t'u kujdesur për pacientët e Access DuPage. Dr. Kevin Most, shefi mjekësor i spitalit Northwestern Medicine Central DuPage, kryeson bordin e koalicionit.

“Shikoni diabetikët që ne i mbajmë jo vetëm jashtë urgjencës, por i mbajmë jashtë reanimacionit. Shikoni pacientin me hipertension që ne e mbajmë jashtë dializës duke i ulur presionin e gjakut”, tha Most. “Ne i ndalojmë ata të kenë një goditje në tru dhe të përfundojnë me aftësi të kufizuara. Ne i ndalojmë ata të kenë një atak në zemër.

"Ne po ua zgjasim jetën në mënyrë që ata të mund të shikojnë nipërit e tyre të rriten," tha ai. "Ata mund të shikojnë fëmijët e tyre të martohen."

Si funksionon modeli

Access DuPage filloi më shumë se 20 vjet më parë si një bashkëpunim i agjencive të shërbimeve sociale, qeverisë së qarkut, spitaleve dhe grupeve të mjekëve.

Duke lënë mënjanë çështjet konkurruese, drejtuesit e spitaleve nënshkruan për të ofruar shërbime shëndetësore. Së bashku, spitalet dhuruan $1 milionin e parë të nevojshëm për të nisur programin në 2001.

"Shëndeti i komunitetit shkon përtej atyre që mund të përballojnë sigurimin dhe mendoj se ky ishte i gjithë themeli për të," tha Most, një anëtar bordi që nga fillimi i tij. “Ne kemi këtë grup, këtë popullatë që bie mes të çarave. Ata nuk kualifikohen për Medicaid. Vendi i tyre i punës mund të mos sigurojë sigurim, dhe megjithatë ata kanë ende nevojë për kujdes mjekësor.”

Rrjeti vullnetar tani përfshin qindra mjekë të kujdesit parësor, tha Murphy. Koalicioni trajtoi më shumë se 1600 referime te specialistët vitin e kaluar. Më shumë se 28,000 receta u plotësuan si pjesë e programit.

Organizata jofitimprurëse mbulon rreth $325 në kosto direkte për pacient. Nëpërmjet shërbimeve mjekësore pro bono dhe ndihmës financiare, spitalet dhe sistemet e kujdesit shëndetësor kontribuan më shumë se $38 milion në mbështetje në 2022.

"Të gjithë spitalet na mbështesin shumë financiarisht dhe arsyeja është se ne u kemi vërtetuar atyre se do t'i kemi më pak këta pacientë në dhomat tuaja të urgjencës," tha Most.

Alternativa: Njerëzit të cilëve u mungon sigurimi shëndetësor shpesh shkojnë pa trajtim derisa të futen në spital me një krizë që mund të ishte shmangur me kujdesin parësor dhe parandalues.

"Nëse një spital ka 201 TP3T njerëz që ecin në derën e tij që nuk kanë mjetet për të mbuluar koston e kujdesit të tyre ... kjo rezulton në një sërë gjërash," tha Murphy. “Kosto më të larta në nivel të sistemit shëndetësor, por edhe prime më të larta sigurimi”.

'Një ndryshim i madh'

Për t'u kualifikuar, të rriturit e pasiguruar duhet të jetojnë në DuPage dhe të kenë të ardhura vjetore deri në 250% të niveli federal i varfërisë. Për një familje me katër persona, kjo është $69,375.

Pacientët jetojnë në çdo kod ZIP në DuPage. Koalicioni sheh numrin më të lartë të regjistrimeve në West Chicago, Addison, Bensenville dhe Glendale Heights, komunitete me popullsi të madhe latine që u goditën më rëndë në fillim të pandemisë.

Rreth 93% e familjeve të pacientëve kanë të paktën një të rritur që punon. "Shumë nga anëtarët tanë punojnë në punë goxha ndëshkuese fizikisht," tha Murphy, duke përmendur pacientët me probleme ortopedike.

Nëse godet një recesion dhe papunësia rritet, koalicioni pret të shohë rritje të kërkesës vitin e ardhshëm. Regjistrimi në Access DuPage u rrit në qiell gjatë krizës së fundit financiare, tha Murphy.

E panjohura është nëse ligjvënësit e shtetit do të vazhdojnë të zgjerojnë përfitimet e ngjashme me Medicaid, veçanërisht për emigrantët më të rinj që nuk kanë të drejtë për Medicare ose Medicaid.

"Atëherë kjo mund të ndihmojë për të balancuar disa nga nevojat e reja që na vijnë," tha Murphy.

Ajo thekson se Access DuPage nuk është një zëvendësim për sigurimin.

“Ne gjithmonë do të dëshironim që njerëzit të siguroheshin nëse do të kishin një rrugë drejt kësaj, por në mungesë të kësaj rruge, ajo me të vërtetë ofron një grup mjaft të plotë burimesh dhe akses te ofruesit vërtet më të mirë që ka komuniteti ynë.”

Pacientët trajtohen me dinjitet, tha Most. Ata marrin një kartë për ta treguar në zyrën e mjekut, në mënyrë që të mos kenë nevojë të plotësojnë dokumente shtesë.

Carmen, gruaja e Downers Grove, kujton telefonatën e saj të parë me koalicionin rreth tre vjet më parë. "Mos u shqetëso," i thanë anëtarët e stafit. "Ne do ta kuptojmë këtë."

"Unë do të shkoja aq larg sa të thosha se ata personalizojnë trajtimin me ne," tha Carmen, e cila tani nuk është në gjendje të punojë, ndërsa burri i saj po.

Kur ajo përfundoi në spital me simptoma të rënda të COVID-19, gjithçka u mbulua nga Access DuPage. I jep asaj një "ndjenjë të madhe sigurie".

“Është shumë e vështirë kur nuk ke akses në asgjë,” tha ajo. “Dhe vetëm të dish se dikush është atje jashtë i gatshëm të të ndihmojë, bën një ndryshim të madh.”