Informacion për COVID-19

LAJME TË RËNDËSISHME: Deklarata e Urgjencës së Shëndetit Publik përfundon më 11 maj

 Çfarë do të thotë për DuPage County DuPage County – Qeveria federale dhe ajo shtetërore sot, më 11 maj 2023, po i japin fund deklaratave të Urgjencës së Shëndetit Publik (PHE) që kanë qenë në fuqi që nga fillimi i pandemisë COVID-19. Fundi i PHE tregon se ne jemi në një vend shumë më të mirë në përgjigjen tonë sesa tre vjet më parë me shumë më tepër mjete në dispozicion për të mbrojtur komunitetin tonë, duke përfshirë testimin, vaksinat dhe trajtimet. Fundi i PHE nuk do të thotë se virusi nuk është më një kërcënim. COVID19 mbetet shkaku kryesor i vdekjeve në Shtetet e Bashkuara. 

Pandemia e COVID-19 krijoi sfida të pashembullta shëndetësore publike dhe shoqërore që zgjasin më shumë se tre vjet dhe duke shkaktuar afro 300,000 raste COVID-19 dhe 2,027 vdekje në Qarkun DuPage që nga viti 2020.

Të qenit i përditësuar me vaksinat e COVID-19 vazhdon të jetë një nga mënyrat më të rëndësishme për t'ju ndihmuar të mbroni nga sëmundjet e rënda, shtrimi në spital dhe vdekja. Të dhënat më të fundit nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve tregojnë se njerëzit e moshës 18 vjeç e lart dhe të vaksinuar me një përforcues të përditësuar kishin një rrezik 6 herë më të ulët për të vdekur nga COVID-19 krahasuar me njerëzit që nuk ishin vaksinuar. 

Gjatë tre viteve të fundit, Departamenti i Shëndetit të Qarkut DuPage dhe partnerët në të gjithë qarkun udhëhoqën programin më të madh të vaksinimit në histori dhe ndihmuan gati 80% (734,674) banorë të Qarkut DuPage të përfundonin serinë e tyre primare të vaksinimit kundër COVID-19. 

“DuPage County vazhdon të jetë lider me një nga normat më të larta të vaksinimit kundër COVID-19 në shtet, kjo ishte me të vërtetë “Our Shot DuPage”. tha Karen Ayala, Drejtore Ekzekutive e Departamentit të Shëndetit të Qarkut DuPage. "Unë falënderoj nga zemra sot të gjithë stafin e DCHD, partnerët e kujdesit shëndetësor, anëtarët e komunitetit dhe banorët për përpjekjet e tyre të palodhura dhe angazhimin e vazhdueshëm për mirëqenien e të gjithë banorëve të Qarkut DuPage." Çfarë do të thotë fundi i PHE? Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), “shumica e mjeteve, si vaksinat, trajtimet dhe testimet, do të mbeten të disponueshme. Por, disa mjete, si burime të caktuara të të dhënave dhe raportimi, do të ndryshojnë.”

Çfarë do të thotë fundi i PHE? Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), “shumica e mjeteve, si vaksinat, trajtimet dhe testimet, do të mbeten të disponueshme. Por, disa mjete, si burime të caktuara të të dhënave dhe raportimi, do të ndryshojnë.”

  1. Vaksina: Qeveria amerikane po shpërndan aktualisht vaksina falas për COVID-19 për të gjithë të rriturit dhe fëmijët, pavarësisht nga mbulimi i sigurimit. 
  2. Duke testuar: Ofruesve të sigurimeve nuk do t'u kërkohet më të heqin dorë nga kostot ose të ofrojnë teste falas për COVID-19. Lokatori i testimit pa kosto të CDC-së për COVID-19 mund të ndihmojë njerëzit të gjejnë partnerë aktualë të komunitetit dhe farmacisë që marrin pjesë në Programi Rritja e Qasjes së Komunitetit në Testim (ICATT).
  3. Trajtimet: Medikamentet për të parandaluar COVID-19 të rëndë, të tillë si Paxlovid, do të mbeten të disponueshme falas derisa të mbarojnë furnizimet. Pas kësaj, çmimi do të përcaktohet nga prodhuesi i ilaçeve dhe mbulimi juaj i sigurimit shëndetësor. Trajtimet për COVID-19 mund të kërkojnë më pas një kopje.

CDC vazhdon t'i këshillojë të gjithë të qëndrojnë të përditësuar për vaksinat kundër COVID-19, të përdorin teste në shtëpi nëse janë ekspozuar ose kanë simptoma, të qëndrojnë në shtëpi nëse janë të sëmurë dhe të kërkojnë kujdes mjekësor nëse simptomat e tyre përkeqësohen. Mbajtja e një maske me cilësi të lartë dhe rritja e ajrosjes janë gjithashtu mënyra për të mbrojtur veten dhe të dashurit tuaj nga COVID-19 dhe sëmundje të tjera. 

Rreth COVID-19

Këtu janë disa burime shtesë të dobishme (me mirësjellje të americares):