Vaksina për covid-19

Si mund të marr një vaksinë COVID-19?

Dua të mësoj më shumë rreth vaksinës COVID-19.

Logoja e Qendrës për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC).

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC)

Për informacionin më të përditësuar në lidhje me sigurinë aktuale të vaksinës COVID-19, shpërndarjen, përshtatshmërinë, kufizimet e moshës, dozat, afatet kohore dhe/ose raste të veçanta, ju lutemi vizitoni faqen zyrtare të CDC-së duke klikuar këtu!

Logoja e Departamentit të Shëndetit të Qarkut DuPage

Departamenti i Shëndetësisë së Qarkut DuPage

A keni pyetje pa përgjigje lidhur me vaksinën COVID-19? Keni nevojë për ndihmë për t'u regjistruar për një vaksinë COVID-19? Departamenti i Shëndetit të Qarkut DuPage ka krijuar një linjë telefonike për t'iu përgjigjur çdo pyetjeje të lidhur me vaksinën COVID-19. Ju lutemi telefononi ata në (630) 682-7400 dhe një përfaqësues do t'ju ndihmojë. Për më shumë detaje rreth linjës telefonike të vaksinës COVID-19, klikoni këtu!

Pyetjet e bëra më shpesh

Pyetjet dhe përgjigjet e mëposhtme vijnë nga Project Finish Line "Paketa e veglave Covid Enders”:

COVID-19 shkaktohet nga një koronavirus, i cili është një lloj virusi. Ka lloje të tjera të koronavirusëve, dhe njerëzit tashmë po punonin për vaksinat për koronaviruse të tjera, gjë që u dha atyre një fillim. Me miliona jetë në rrezik, kompanitë, qeveritë dhe universitetet nga çdo vend punuan së bashku dhe përdorën teknologjinë më të avancuar për të zhvilluar shpejt një vaksinë.

Kompani të ndryshme morën qasje të ndryshme për krijimin e vaksinës COVID-19, gjë që është e mirë sepse kjo rriti mundësinë që të paktën një nga vaksinat të përfundonte duke punuar. Nëse shumë kompani prodhojnë vaksina kundër COVID-19, kjo do të thotë se do të ketë më shumë vaksina për t'u dhënë njerëzve.

Një vaksinë për COVID-19 është aktualisht e disponueshme për këdo nga mosha 5 vjeç e lart. Në këtë kohë, fëmijët e moshës 5-12 vjeç kanë të drejtë të marrin vetëm vaksinën Pfizer COVID-19. Megjithatë, çdokush në ose mbi moshën 18 vjeç mund të marrë një nga tre vaksinat për COVID-19 (Pfizer, Moderna ose J&J).

Dhjetëra mijëra njerëz dolën vullnetarë për prova klinike për të zbuluar nëse vaksinat janë të sigurta dhe efektive në mbrojtjen e njerëzve nga COVID-19. Këto gjykime përfshinin njerëz të ndryshëm racor dhe etnik. Vullnetarët ndiqen nga afër për të paktën dy muaj pas marrjes së vaksinës për të monitoruar shëndetin e tyre përpara se vaksina të mund të përdoret për publikun e gjerë. Çdo reagim negativ ndaj një vaksine ka shumë të ngjarë të ndodhë brenda asaj periudhe. Vullnetarët gjithashtu vëzhgohen afatgjatë për të monitoruar për ndonjë problem tjetër. Rezultatet e provave u shqyrtuan nga ekspertët, kompanitë që prodhojnë vaksinën dhe Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA). Provat klinike filluan në fillim të këtij viti dhe vaksina raportohet të jetë rreth 90% efektive si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit.

Efekti anësor më i zakonshëm është dhimbja në vendin e injektimit, e cila largohet shpejt vetë. Efekte të tjera të lehta anësore janë dhimbja e muskujve, ethet, lodhja, dhimbja e kokës dhe dhimbja e kyçeve. Efektet anësore të vogla janë një shenjë se trupi juaj po fillon të ndërtojë imunitet (mbrojtje) ndaj një sëmundjeje. Efektet anësore të rënda janë të rralla.

Ethet e lehta janë një efekt anësor i zakonshëm i shumë vaksinimeve, si vaksina e gripit. Nuk do të thotë se do të keni COVID-19. Një ethe e lehtë, së bashku me dhimbjen e muskujve, lodhjen dhe simptoma të tjera, shpesh janë pjesë e stërvitjes së trupit tuaj për të luftuar COVID-19.

Qeveria ka premtuar se vaksina do t'u jepet njerëzve në Shtetet e Bashkuara falas. Ofruesit që japin vaksinën mund të paguajnë një tarifë administrimi, por këto tarifa mund të rimbursohen nga sigurimi i pacientit ose Administrata e Burimeve dhe Shërbimeve Shëndetësore (HRSA) nëse ata nuk kanë sigurim.

Po ti mundesh! Udhëzimet e CDC aktualisht thonë se të dy vaksinat mund të administrohen në të njëjtën vizitë. Megjithatë, është e rëndësishme që udhëzimet për planifikimin e vaksinave të ndiqen për çdo lloj vaksine. Nëse nuk i keni marrë dozat e rekomanduara të vaksinës kundër COVID-19, merrni një sa më shpejt të jetë e mundur dhe synoni të merrni vaksinën e gripit deri në fund të tetorit.

Nëse nuk i besoni menjëherë vaksinës, është e kuptueshme. Për të mbrojtur veten, vishni një maskë, vazhdoni të ruani distancën sociale nga ata me të cilët nuk jetoni dhe lani duart shpesh!

Pse duhet të marr një injeksion përforcues/dozë shtesë?

Hulumtimi i vazhdueshëm në lidhje me pandeminë COVID-19, shtamet e virusit dhe efektivitetin e vaksinave ekzistuese ka përcaktuar se efektiviteti i dozave të vaksinës (ose doza për J&J) bie pas një periudhe kohe. Për të ruajtur efektivitetin e plotë dhe për të vazhduar të qëndrojnë të mbrojtur kundër COVID-19, rekomandohet që të gjithë njerëzit e moshës 5 vjeç e lart që kanë marrë dozën e dytë të vaksinës (të Pfizer ose Moderna) të paktën gjashtë muaj më parë OSE të kenë marrë vaksinën J&J të paktën. dy muaj më parë, merrni një vaksinë përforcuese për COVID-19. Në këtë kohë, të rriturit (18+) mund të marrin ÇDO nga tre vaksinat përforcuese, pavarësisht nga lloji i vaksinës me të cilën jeni vaksinuar plotësisht. Kjo do të thotë që, për shembull, një person që ka marrë vaksinën J&J mund të marrë një vaksinë përforcuese Moderna. Ju lutemi vini re se fëmijët (5-17) aktualisht kanë të drejtë të marrin vetëm vaksinën Pfizer dhe doza përforcuese. Për më tepër, aktualisht rekomandohet që ata të moshës 50 vjeç e lart të marrin një dozë të dytë përforcuese të paktën katër muaj pas marrjes së dozës së parë. 

Për më tepër, njerëzit me disa kushte themelore mjekësore që i bëjnë ata të jenë të imunokompromentuar mesatarisht ose rëndë, kanë të drejtë të marrin një dozë shtesë të serisë primare të vaksinës COVID-19, pasi gjendja e tyre themelore mund të rrisë rrezikun e tyre për të pasur një sëmundje të rëndë nga COVID-19 -19. Për më shumë informacion se kush kualifikohet për një dozë shtesë, ju lutemi klikoni këtu.

grafiku i kualifikuesve përforcues të vaksinës COVID-19 bazuar në seritë e vaksinave primare, moshën dhe kohën që nga doza e fundit.

Barazia racore dhe vaksina COVID-19

Komunitetet zezake dhe kafe po preken në mënyrë disproporcionale nga COVID-19, me shkallë më të lartë të infeksionit dhe rezultate më të dobëta shëndetësore sesa bashkëmoshatarët e tyre të bardhë. Meqenëse hezitimi ndaj vaksinave mund t'i çojë më tej këto pabarazi shëndetësore, është e rëndësishme të kuptojmë pse disa njerëz mund të hezitojnë të marrin vaksinën COVID-19. Ne po punojmë ngushtë me partnerët e komunitetit për t'u shërbyer këtyre komuniteteve të margjinalizuara dhe për të promovuar besimin ndaj vaksinave. Ne po punojmë gjithashtu për të ndihmuar pacientët të cilëve u shërbejmë të vaksinohen nëse kualifikohen.  

Klikoni këtu për të parë ngjarjet e fundit të komunitetit që promovojnë besimin e vaksinës:

Të dhënat e vaksinimit të Illinois COVID-19

Vaksinat tashmë janë të disponueshme për të gjithë njerëzit e moshës 5 vjeç e lart. Klikoni butonat më poshtë për të mësuar se çfarë po ndodh tani:

Ne bëmë një sondazh për të ndihmuar organizatat shëndetësore të Qarkut DuPage të kuptojnë dhe t'u përgjigjen më mirë pyetjeve dhe shqetësimeve të banorëve në lidhje me marrjen e një vaksine COVID-19. Klikoni këtu për rezultatet!

Do të donim t'ju përgjigjenim pyetjeve tuaja në lidhje me vaksinën kundër COVID-19! (Facebook Live)

Kohët e fundit kemi mbajtur një Facebook Live tërësisht në spanjisht – është ringarkuar me përkthime në anglisht. Do të donim ta shikonit më poshtë! Dëgjoni çfarë thonë ekspertët. Mësoni nga: